چطور با انگیزه بمونیم!؟ انگیزه، یک حساب بانکی درونی است که روحیه ما را شارژ میکند. به خاطر وجود انگیزه است که زحمت انجام کارهای بزرگ و خستگیهای شبانه را به جان میخریم و به آینده روشنمان امیدواریم. اما گاهی یادمان میرود که موجودی حسابمان را شارژ کنیم. در نتیجه، انگیزهمان تمام میشود و دیگر نمیدانیم برای چه و اصلا چرا باید تلاش کنیم. به زبان ساده، خنثی میشویم و قدرت اقدام کردن در ما خاموش میشود. در این مقاله به دنبال راههایی میگردیم تا همیشه موجودی حساب انگیزه خود را پر و پیمان نگه داریم.
لس براون
زندگی وقتی معنا پیدا میکند که شما با انگیزه شوید، اهداف تعیین کنید و به شکلی مهارنشدنی به دنبالشان بروید.
قرار است چه چیزهایی را با هم یاد بگیریم؟
شاید شما هم داستان « سیسیفوس » (Sisyphus) را شنیده باشید. او یک اسطوره در یونان باستان است که به علت دسیسههایش – مثلا توطئه برای قتل برادرش – از طرف پادشاه زئوس به شکلی عجیب، مجازات شد. حکم این بود که هر روز صبح، تخته سنگ بزرگی را بردارد و از یک کوه بالا ببرد. این سنگ طلسم شده بود تا وقتی به نوک کوه نزدیک میشود، دوباره به پایین دره برگردد. به این ترتیب، سیسیفوس محکوم به انجام تلاشی بیپایان، پوچ، ناکام و ابدی شد؛ چیزی که او را نه یک بار بلکه هر روز خرد میکرد. هر کدام از ما در طول زندگیمان، حداقل یکی دو بار در جایگاه سیسیفوس قرار گرفتهایم. گاهی پیش آمده که چیزها یا آدمهایی ناگهان جلوی راهمان سبز شدهاند و تمام شور و شوقمان به آینده و هدفمان را از ما گرفتهاند. از آنجا که جهان، همیشه به سمت نیکیها گرایش دارد، میتوان کاری کرد که اثر تمام آن دسیسهها و آدمهای پشتشان مثل مه صبحگاهی از میان برود.
سختی یا آسانی شنا کردن بر خلاف جریان رودخانه به این بستگی دارد که آن ماهی کوچک چقدر برای کارش انگیزه دارد. وقتی نور انگیزه در قبلمان روشن باشد، همیشه راهی برای پیروز شدن پیدا میکنیم. شاید بپرسید: «خب، آیا یک راهکار واقعی برای تقویت نیروی انگیزه وجود دارد؟» در پاسخ باید بگوییم که همیشه بیش از یک راهحل برای انجام کارها وجود دارد. به موارد زیر توجه کنید:
گاهی پیش میآید که خودمان را در یک تاریکی بیانتها یا زندانی بدون درب پیدا میکنیم. فکر میکنیم شغلمان آزاردهنده است، یا اهدافی که زمانی عاشقشان بودیم، اکنون در نظرمان پوچ و بیمعنی جلوه میکنند. علت این ماجرا، گیر کردن ذهنمان در وضعیتی کم انرژی و خالی از شور و هیجان است. به قول «هنری دیوید سارو» مساله این نیست که شما به چه چیزی نگاه میکنید، مساله این است که چه چیزی به نگاه شما میآید. این به چشم آمدن چیزها میتواند مثل یک چراغ راهنمایی عمل کند و موقعیت ذهنیمان را به ما نشان دهد. اگر آنچه که به نگاهمان میآید تاریک و تنگ است، یعنی ذهن ما فقط روی بخش تاریک تمرکز کرده است. درست مانند آنکه در شب پر ستاره یک بیابان به جای دیدن آن همه ستاره درخشان، فقط به بخشهای بیستاره نگاه کنیم. اما میتوان این وضعیت را تغییر داد. بهترین کار این است که ذهنمان را با چند پرسش به چالش بکشیم. یادتان باشد، گاهی ذهن ما بیشتر از آنکه به دنبال پاسخ باشد، در جستجوی یک پرسش درست و حسابی است. مثلا میتوانیم از خودمان بپرسیم:
شاید برای پیدا کردن پرسش درست مجبور شوید، به صدها چیز مختلف فکر کنید. اما به شما قول میدهم که ارزشش را دارد. چون با این نوع نگرش و مدل ذهنی میتوانید انگیزهای واقعی برای خودتان پیدا کنید. یادتان باشد، هیچ پرسش درست و غلطی وجود ندارد؛ بدون قضاوت کردن از خودتان بپرسید، بپرسید و باز هم بپرسید؛ هر چه بیشتر، ارزشمندتر؛ هر چه سختتر، عمیقتر.
فراموشی یکی از خصلتهای خوب انسان بودن است. فکرش را بکنید اگر قرار بود تکتک ثانیههای زندگیمان را از زمان تولد به دنبال خودمان بکشیم، چه ذهن شلوغ و بیثباتی داشتیم. اما گاهی در لابهلای این فراموش کردن، بخشهای مهمی هم از یاد ما میروند؛ رویاهایمان. آیا شور و شوق روز اولی که فهمیدید میخواهید چه کاری در زندگیتان انجام دهید را به یاد دارید؟ تنها تفاوت شما با آن زمان در این است که تصویر ذهنی رویایتان کمرنگتر شده است. یکی از ترفندهایی که افراد موفق تاریخ برای حفظ این تصویر انجام میدادند، نوشتن آن روی کاغذ و هر روز خواندنش بود. شما هم این کار را انجام دهید. یک برگه کاغذ بردارید و تمام چیزهایی که میخواهید، اهدافتان، برنامههای طولانی مدتتان و رویاهایتان را روی آن بنویسید و به خودتان قول بدهید که هر روز صبح قبل از هر کاری اول این کاغذ را بخوانید، رویاهایتان را به یاد آورید و بعد به سراغ انجام کارهای دیگر بروید.
جک ما هر چقدر هم دنبال کردن آن دشوار باشد، همیشه باید رویایی که در روز اول دیدید را داشته باشید. این شما را با انگیزه نگه میدارد و نجاتتان میدهد.
جک ما
هر چقدر هم دنبال کردن آن دشوار باشد، همیشه باید رویایی که در روز اول دیدید را داشته باشید. این شما را با انگیزه نگه میدارد و نجاتتان میدهد.
اثر «ایکهآ» (IKEA) یک اصل ساده روانشناسی است که در یک برند مبلمان با همین نام، مورد استفاده قرار گرفته است. این برند با هدف کاهش قیمت تمام شده محصولاتش، آنها را مثل یک جورچین به همراه دفترچه راهنما برای مشتریانش ارسال میکند تا آنها خودشان مبلشان را سرهم کنند. سرهمبندی این مبلمان، بیشتر از آنچه که به نظر میرسد وقت و انرژی مشتری را میگیرد. اما تاثیری بسیار جالب روی او باقی میگذارد.
وقتی مشتری بالاخره روش به هم وصل کردن آن قطعات را میفهمد و مبلمانش را تکمیل میکند، بیش از هر کار دیگری شادمانی و پیروزی را احساس میکند. چون با وجود تمام آن سختیها، خودش مبل را سرهم کرده و شکل نهایی را به کار داده است. اکثر مشتریان این برند میگویند که مبلهای پازلی را بیشتر از تمام مبلمان آماده خانهشان دوست دارند و حتی با تماشایش احساس غرور میکنند. این همان اثری است که گاهی در زندگیمان گم میشود و به دنبال آن انگیزه ما را هم با خودش میبرد.
نمیدانم شغل شما چیست یا به چه موضوعی علاقه دارید. اما یکی از راههایی که میتوانید انگیزه را به کار و اهدافتان بازگردانید، جای دادن اثر ایکهآ در آن است. چون در وجود هر کدام از ما علاقهای بیش از حد به چیزهایی که خودمان ساختیم وجود دارد. وقتی این تکنیک ساده را با کارتان ترکیب کنید، رسیدن به نتیجه نهایی تبدیل به یک جایزه لذتبخش میشود.
انگیزه میآید، اما ماندش به شما بستگی دارد
چگونه با انگیزه بودن به چگونه زندگی کردن، شیوه نگاه به دنیا و غلظت امید به آینده بستگی دارد. وقتی باور داشته باشیم که میتوانیم به اهدافمان برسیم، راههای دستیابی به آن را هم پیدا خواهیم کرد. این قانون زندگی است؛ هر آنچه که بخواهید در دستانتان خواهد بود، البته اگر واقعا بدانید که چه میخواهید… .
خوشحال میشیم نظرات مثبتتون رو با ما هم به اشتراک بذارید .
مقالات مشابه
علاوه بر این، مطالعه کتابهای رشد فردی میتواند انگیزه و الهام را در فرد تقویت کند. داستانهای ...
برنامه ریزی روزانه عملی بسیار مهمی است که باعث می شود وقت شما به بطالت هدر نرود.از وقت خود بهتر...
برای افزایش تمرکز، ایجاد عادات روزانه مؤثر است. محیط کار را مرتب کنید و از حواسپرتیها دوری کن...
این شاه کلید به شما کمک میکند تا رشد و توسعه شخصی خود را تسریع کرده و با افزایش دانش، بهترین ن...
خانه
کلوپ اَبَراِنسان ها
دوره های پیشرفته
فروشگاه
Label
بزن بریم !